Mærkning af gruppetavle – Er din gruppetavle lovlig?

Gruppetavlen er hjertet i din bolig, og det er derfor vigtigt den kan betjenes af alle, så der ikke sker fejl både nu og fremadrettet. I Gruppetavlen sidder komponenter som beskytter installationen og brugerne af installationen. Sikringerne beskytter installationen mod kortslutning og overbelastning, hvor HPFI (fejlstrømsafbryder)  beskytter mennesker og dyr mod elektrisk stød.

Mærkning af gruppetavle - Er den lovlig

 

Se udvalgte gruppetavler

Fejlstrømsafbryder mærket HPFI er med lovkrav pligtigt at have i huset, og have en fejlstrøm på 30 mA (milliampere) – dette er bestem efter en næremere analyse for hjerteflimmer, og HPFI afbryderen skal afbryde elektriciteten inden for ca. 0,5 sek.

Fejlstrømsafbryderen skal være opmærket med hvilken strømkreds fejlstrømsafbryderen beskytter. Ligeledes skal alle komponenter i gruppetavlen skal være opmærket med en tydelig og holdbar mærkning, hvor tilhørsforhold og maksimal mærkestrøm skal fremgå af mærket.

  • Tilhørsforhold – En beskrivelse af hvad sikringsgruppen dækker over, f.eks. Stue, Køkken, Soveværelse, Bryggers, Garage
  • Mærkestørm – Den højst tilladte belastning af installationskablet, og dermed den højste tilladte sikring der må sættes i for at beskytte installationskablet.

For at opsummere, så skal alle komponenterne i gruppetavle være opmærket med tilhørsforhold og mærkestrøm, så det for brugeren er let at betjene tavlen, hvis der skulle være sket en fejl. Et eksempel på en sådan opmærkning kan være:

HPFIKraft køkkenStue og gang
Max. 16AMax. 13A

Hvad skal gruppetavlen indholde som minimum?

Gruppetavlen skal indeholde en lysgruppe (230-250V gruppe) for hver pågående 50 m². Tavlen skal dog som minimum indeholde indeholde to lysgrupper.

elartiklen

Find test, anmeldelser og artikler om elmateriel, hvidevarer og meget mere på Elartiklen.dk - I samarbejde med anerkendte danske forhandlere finder vi de billigste priser på f.eks. KitchenAid, Verner Panton Flowerpot bordlampe, Siemens TE712201RW EQ7 espressomaskine, Boremaskiner og mange flere